Personliga krukor

Oj vad mycket mina plantor har växt! Nu behöver de få egna krukor för att kunna fortsätta växa…

Jag hade tänkt på att jag skulle vilja göra krukor med ansikten på och eftersom jag var lite inne på découpage ville jag pröva att använda det hemgjorda klistret till krukor av åkerbrukade förpackningar. Jag började med att pussla ihop petflaskor i olika storlekar för att se hur de kunde passa ihop och sen klippte jag av i lagom höjd så att de såg ut som huvud, hals och axlar (använd en vass sax eller kniv, men var försiktiga så ni inte skär er!). Sen klistrade jag ihop delarna med limpistol och där det blev ett för stort hål limmade jag fast en utklippt bit som jag gjorde hål i . Då kan vatten sippra ut, men inte jorden.

Kolla de tidigare inläggen om att göra eget klister och papier maché så ser ni hur ni gör för att klä in krukorna med ett par lager tidningspapper. Det är bra att riva små bitar eller remsor av tidningspapper så formar de sig fint på plastytan. Låt gärna bitarna gå runt kanten på plastkrukan så fäster papperslagret bra även efter att det har torkat. Nu när plasten har fått en pappersyta kan ni om ni vill måla dem med vanliga vattenfärger, akrylfärger eller liknande.

Jag valde att i stället använda tidningspapper med bilder och klistra på som ett yttersta lager. Pensla klister både under och över pappret så att pappersbitarna fäster slätt. Välj ansikten som passar bra i storlek och klipp jack i kanten och lägg lite omlott om det behövs för att följa formen. Klistret fungerar som ett lack även om det kanske inte är helt vattentätt, så det är ju bra att ha den här plastytan inåt.

Det blev ganska många krukor till slut, både av petflaskor och tetrapack och nu har äntligen alla växterna fått nya krukor. Den här gången fick de vanlig planteringsjord för balkongodling i stället för såjord. Jag la ett lager jord i botten, men försökte plantera skotten så djupt som möjligt och fyllde försiktigt på jord runt och tryckte till. Snart kommer de nog att behöva ännu större krukor, i alla fall tomaterna och chiliplantorna. Då tänker jag plantera växter som påminner om roliga frisyrer i några av krukorna i stället. Om ni inte har lust att plantera kan ni ju göra såna här krukor ändå och ha något annat i dem. Konservburkar kan bli väldigt fina pennställ till exempel, kanske med flera ihopsatta i olika storlekar… Hoppas ni också fick fler idéer 😉 /Sanna

Personliga krukor
Märkt på:                                

En reaktion på “Personliga krukor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *