Påskpyssel med papier maché

När flörtkulorna i pysselpåsarna börjar ta slut kan ni göra era egna av tidningspapper. Med lite tejp och klister till hjälp kan ni bygga en form att måla på eller mönstra genom att klistra på papper eller tyg med découpagelim. Kolla inlägget om att göra hemmagjort klister av mjöl och vatten så får ni lite mer tips och titta på filmen här nedanför också så ser ni hur ni kan använda klistret till påskpynt.

Börja med att fixa klister. Det kan ni enkelt göra själva av vetemjöl och vatten. Antingen rör ni bara ihop 1 dl mjöl med 1 dl varmt vatten, eller så kokar ni 2 msk mjöl med 2,5 dl vatten till ett genomskinligt lim. Det kan ju även användas till att dekorera figurerna med découpage när papier machén har torkat. Till papier maché är det bra att först göra en form. Här har jag skrynklat ihop tidningspapper och tejpat runt för att hålla ihop formen. Sen klistrade jag på små bitar av rivet tidningspapper. Det behövs ungefär tre lager och det är bra om det får torka lite mellan lagren, så papier maché är faktiskt en bra grej att göra hemma när det inte behöver bli klart så snabbt.

Påskharen är egentligen inte gjord med papier maché utan jag har bara klistrat små bitar av rivet tidningspapper (från en bild av en katt) på en tejpad boll av skrynklat tidningspapper. Papier machén behöver torka några timmar eller över natten, så det går inte lika snabbt. De små påskäggen är målade med vattenfärger och akrylmarkers. Det stora påskägget är gjort på en ballong och täckt med tygbitar. Påskkärringen är ihopfixad med återbruk av en toarulle, en pizzakartong (armar och kvast), presentsnöre och tidningsurklipp. Det behövs ett starkare klister för att limma ihop alla bitarna. Leoparden fick découpage av små bitar mönstrat tidningspapper och en kropp av piprensare. Jag hade även en idé om att göra såna här ”voodoo-dockor” med garn lindat runt kroppen och huvudet som påskpyssel, men det får bli en annan gång! /Sanna

Påskpyssel med papier maché
Märkt på:                        

2 reaktion på “Påskpyssel med papier maché

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *