Experiment med lera

En av de första filmerna som vi gjorde och la ut på Designlabbet cyber på Youtube var ett experiment med lufttorkande lera. Kolla på filmen hur det gick!

Här är receptet på modell-leran, som blev riktigt bra till slut: 3,5 dl maizena, 2,4 dl skol-lim, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk hudkräm, 1 tsk babyolja – MEN eftersom det var ett experiment prövade vi oss fram för att få en bra konsistens på leran.. av någon anledning behövdes det mer och mer klister och hudkräm innan den blev smidig att jobba med 😉

Såg ni de här krukorna med ansikten på som vi gjorde med découpage på petflaskor? Då blev vi sugna på att göra ansikten av lera också och passade på att prova ett nytt recept från instructables.com som görs med lika delar (tex 2 dl) bikarbonat, majsstärkelse och vatten. Bikarbonat har börjat säljas i lite större förpackningar på mataffärer nu, sen fler har kommit på hur bra det är tex som miljövänligt rengöringsmedel. Leran blir också giftfri och håller ganska länge i en plastpåse i kylen.

Vi blandade alla ingredienserna i en vanlig kastrull och kokade upp på medelhög värme. Vi använde en träslev att röra i botten av kastrullen med så att leran inte brände fast. När det började se ut som potatismos skulle det vara färdigt. Det gick ganska fort. Var försiktiga så att ni inte bränner er! Ta inte i den varma leran utan använd träsleven för att samla ihop den till en klump. Vi la lerklumpen i en bunke och täckte över med ett lock och så fick den stå och svalna på balkongen tills den inte var så varm.

Leran blev mjuk och smidig och var lätt att skulptera med. Ha lite vatten till hands för att limma igen sprickor, för den faller ganska lätt isär. Visst blev det en cool kruka?

Jag prövade att kolla på bilder när jag gjorde mitt ansikte. Det var kul, men svårt att få det likt! Sen gjorde jag ett hål in där halsen skulle vara och gröpte ur lite lera. Jag tänkte att det skulle kunna gå att använda som ett dockhuvud och då måste det ju kunna sättas fast på något. Men oj vad leran var känslig, plötsligt sprack hela ansiktet itu! När jag hade lagat det med vatten satte jag in det i ugnen på 100 grader så att det fick härda sig ett par timmar och det funkade! Kanske ska prova att sandpappra lite om jag ska måla? Nu känns det lite mjöligt – men det gick! I filmen ”Mera lera” på Youtube målar vi lersakerna vi gjorde med akrylfärger och lackar med trälim. Det går säkert bra med alla möjliga slags färger och lack, men trälim blev i alla fall hållbart. Elin gjorde en liten figur som klarade att vara ute hela sommaren, kolla in ”Nånstans att bo” på Designlabbet cyber! /Sanna

Experiment med lera
Märkt på:        

En reaktion på “Experiment med lera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *