Hemmagjort klister

Vi har experimenterat med att göra klister till papier maché och découpage och testat två olika recept. De är gjorda med bara vetemjöl och vatten.

Nu kanske ni undrar vad papier maché och découpage är? Båda orden kommer från franskan och betyder ungefär sönderrivet papper (papier maché) och utklipp (découpage). Kortfattat så är papier maché ett sätt att skulptera med rivet tidningspapper och klister och découpage är ett sätt att mönstra saker genom att limma på tyg eller papper och det här kommer vi att visa fler exempel på, för det har vi gjort många gånger på Designlabbet.
Båda teknikerna går att använda till många olika saker och så är det kul att det är material som nästan alltid finns hemma.

  1. Super enkelt klister till papier maché: rör ihop lika delar vetemjöl och varmt vatten (tex 1 deciliter av varje) och försök få bort alla klumpar. Späd med lite mer vatten om det verkar vara för tjockt.
  2. Kokat klister som passar till både papier maché och découpage: vispa ut 2 matskedar vetemjöl i 2,5 deciliter vatten i en kastrull. Värm under omrörning på medelhög värme tills limmet börjar bubbla och tjockna. Kolla på filmen så ser ni hur vi gjorde!

Här har vi testat att använda limmen till papier maché på ballonger. Det är bra att ha en form att utgå från och ballongen går lätt att ta bort när papier machén är torr. Om ni vill kan ni göra egna påskägg genom att täcka in ballonger på det här sättet. Börja med att riva tidningspapper i små bitar eller smala remsor. Om de är för breda formar de sig inte lika bra. De rivna kanterna gör att bitarna fäster bra mot varandra.

Börja med att pensla på lim på ballongen och sätt på pappersbitar kant i kant eller lite överlappande. Pensla lim över pappersbitarna också så att de fäster slätt mot ballongen. När ett lager är klart är det bra om det får stå och torka ett tag innan det går att sätta på nästa lager (räkna med att det kommer att behövas MINST tre lager). Papier maché är ett bra samarbetsprojekt eftersom det är ganska mycket jobb, men det är nog faktiskt en fördel med att göra det hemma, att det inte behöver vara klart på en viss tid. Ser ni skillnaden på de olika klistren? Det som bara var ihoprört av mjöl och vatten blev lite klumpigare men i och med det även tjockare, så det gick fortare att få ett tjockt lager. Det kokade limmet blev väldigt slätt och genomskinligt. Pappret ser inte lika kladdigt ut, men det behövs kanske fler lager för att det ska bli stadigt.

Här har vi prövat att använda det kokade limmet till découpage med tygbitar. Det fungerade jättebra till att klä in en anteckningsbok med tyg på samma sätt som vi gjorde med ballongen. Visst ser det proffsigt ut? Sen har vi testat att måla på papier machén som vi gjorde på ballongen (tänkte att det kan användas som en skål att ha småsaker i). Det är den som var gjord med lim nr 1. Det gick bra att måla med vattenfärg, sån som kallas täckfärg. På Designlabbet har vi ofta använt akrylfärger, som ger en blankare och mer täckande yta. Om ni vill att färgen ska sitta bättre kan ni prova att täcka med ett lager av det genomskinliga klistret som lack. I affärerna finns mycket olika découpage-lim och limlack, vissa sägs vara helt vattentåliga, men det kostar ju mer än det hemgjorda. Fast ett allround limlack kan vara en bra investering eftersom det går att använda till så mycket. Andra lim som passar till découpage och papier maché är tapetklister och trälim – för papper är ju faktiskt gjort av trä!

Ett tips att kolla upp är mexikanska alebrijes, en slags fantasidjur som ofta är gjorda av papier maché och målade i vackra mönster. Ett annat bra användningsområde för papier maché är till att göra masker eller rekvisita till karneval eller teater. Det är ju ett så lätt material!

Hemmagjort klister
Märkt på:                        

2 reaktion på “Hemmagjort klister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *