Så frön och odla i papperskrukor

Har ni märkt hur ljust det har blivit på kvällarna? Nu är det en bra tid att börja odla, för växter behöver solljus. Här har vi planterat chili, små tomater och basilika (matfavoriter!). Många växter går att odla inne på fönsterbrädan eller på balkongen och det är kul att odla sånt som går att äta. Läs på fröpåsarna hur stora plantorna blir och räkna med att ni kommer att behöva byta till en större kruka ett par gånger. Så här kan ni enkelt komma igång och göra era egna planteringskrukor av tidningspapper eller toarullar:

Allt som behövs är tidningspapper, tejp och en tomburk eller toarullar och en sax. Förutom frön och såjord förstås.

Riv ut en sida ur en tidning och vik den dubbel eller tredubbel på längden, beroende på hur stort pappret är. Kortsidan ska bli krukans höjd plus botten. Rulla pappret runt en tom läskburk eller liknande. Krukan blir lika stor som burken.

Sätt ett par tejpbitar för att fästa rullningen. Dra ut rullen en bit utanför burken. Nu kan ni vika in krukans botten mot burkens botten. Fäst med tejp. Ta bort krukan från burken så har du en färdig planteringskruka. Kolla på den här filmen om hur vi planterade förra våren!

Att göra en planteringskruka av en toarulle är också superenkelt. Börja med att vika så att rullen får en fyrkantig form. Klipp två jack rakt ner så att ni får en fyrkantig flik som ni kan vika in som botten. Från den här fliken klipper ni sen två jack rakt in mot nästa hörn som på bild 2. Vik in den fyrkantiga fliken först och sen den större med två sid flikar. Pilla in flikarna så får ni en kruka med platt botten (se bild 3).

Kolla på filmen så ser ni hur enkelt det är!

Fyll krukorna med jord så är de färdiga att plantera i! Såjord är den bästa sorten att börja med. Läs noga på fröpåsarna så ser ni hur djupt fröerna ska ligga, när det passar att så och hur höga plantorna blir när de växt färdigt. Vattna jorden lite försiktigt så den är fuktig innan ni sår. Gör små hål i jorden och lägg i frön. Täck över med jord. Två frön i varje kruka brukar vara lagom, för det är inte säkert att alla gror. När de har vuxit till sig planterar ni om så de får en egen större kruka att växa i.

Det är bra att göra små skyltar och märka ut vad ni har sått. Det går bra att klippa ur en gammal förpackning av plast, mjölkkartong eller liknande – glasspinnar blir fint om ni har det. Skriv gärna datum när ni planterade också, det är kul att se sen. Ställ krukorna på ett fat, lock eller liknande för det kommer att bli fuktigt när ni vattnar. Jag har ett mini-drivhus där jag ställde mina. Det kan vara bra för att det ska bli varmt och fröna ska gro, men det kan också lätt bli för tätt och fuktigt, så jag tog snabbt av locket. Prova att sätta över en plastpåse med hål klippta om ni vill. Lycka till, nu är det bara att vänta och se hur det växer!

Så frön och odla i papperskrukor
Märkt på:                    

En reaktion på “Så frön och odla i papperskrukor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *