Gipsskulpturer i Gränby

Vi har jobbat med gips på olika sätt i Gränby och inspirerats av utställningen Gestus av Lisa Jonasson och Matti Kallioinen som visades på Uppsala Konstmuseum tidigare i år. Vi har gjort tredimensionella skulpturer och masker, men det har även blivit en del platta bilder. På lördag kan ni komma och se en utställning som vi har gjort med en del av våra verk, som kommer att vara med på Gränby Allaktivitetshus familjedag den 13e november kl. 12-16. Då har ni dessutom chansen att skapa konst tillsammans med familj och vänner som vill prova på!

När vi gjorde skulpturerna började vi med att göra en form med tjock ståltråd som ett slags skelett. Sen knölade vi ihop tidningspapper och tejpade på med maskeringstejp. När vi kände oss nöjda med formen klippte vi remsor av gipsbinda som vi doppade i vatten och kletade på skulpturerna. Det gick att släta ut gipset lite så att gipslagret höll ihop bra. Gipset torkar rätt snabbt så det behöver inte ta så lång tid att göra en skulptur. Gipset som lossnade i vattnet sjönk ner så att det gick att hälla ut av vattnet utan att allt gips åkte ut. Vi ville inte att det skulle fastna i avloppet utan hade en bit tyg som filter för säkerhets skull. Sen hällde vi ut en del av gipsvattnet utomhus också. Gips är ju ändå ett naturmaterial.

Det var väldigt roligt att måla skulpturerna med akrylfärg. Vissa av dem målade vi tillsammans. Det går ju att fortsätta och måla flera lager, så det är bara att fortsätta. Akrylmarkers pennor använde vi också en del av för att göra små detaljer.

När vi ändå höll på med gips prövade vi också att göra gipsavgjutningar. Då gjorde vi gjutformar genom att trycka ner föremål i lera som vi hade i små burkar och sen hällde vi i en blandning av gipspulver och vatten så det blev små reliefer som går att använda som tavlor. Vi gjorde också en del masker av gips inför Halloween. Vi gjorde grunden till halvmasker genom att lägga bitar av gipsbindor på ansiktet (utom runt ögonen) men först hade vi smort in oss med vaselin och lagt ett lager plast som skydd. Sen byggde vi på maskerna med kartong och vi gjorde även masker av papiermaché.

På lördag är det alltså invigning för Allaktivitetshuset i Gränby och då kommer en massa föreningar som är aktiva här att vara med. Då får ni se ännu mer saker vi gjort under hösten och låta era familjer prova på att vara med och skapa med Designlabbet. Vi kommer att göra något som är inspirerat av utställningen och så tar vi med knappmaskinen också. Välkomna!

Gipsskulpturer i Gränby
Märkt på:                

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *