Växtbatik

På sommarkursen i Gränby testade vi flera olika sätt att göra om kläder, bland annat experimenterade vi med växtfärgning! Vi la ut färgstarka växter direkt på tyget och rullade och vek ihop och knöt om hårt med snöre. En del av tygerna hade vi betat i förväg med alun, det gör att färgerna håller bättre. Sojamjölk ska också gå att använda. Annars går det ju bara att färga om när färgerna blir urtvättade. Vi provade att färga med alla möjliga växter som rödkål, blåbär, tagetes, ringblomma, rödbetor, lökskal, skurna avokadokärnor och skal, olika blad vi hittade, gurkmeja…

Sen fick paketen ångkoka i drygt en timme. Vi hade en stor kastrull med vatten en bit upp som fick koka på svag värme och paketen låg i en metallsil så att de värmdes av ångan. Vi väntade med att öppna paketen till nästa dag för att färgerna verkligen skulle få tid att fastna. Vi provade även att göra batikfärgning i ett färgbad som Julia hade förberett med att koka stockrosor i vatten så att det blev färg i själva vattnet. Vi knöt först snören hårt runt tyget så att det skulle bildas batikmönster och doppade paketen några minuter i färgbadet som kokade på svag värme.

Batikfärgningen öppnade vi med en gång. Det blev en härlig rosa färg av de mörka stockrosorna som förstärktes med hjälp av citronsyra. Ni kan pröva med att använda ättika eller vinäger också och andra växter att göra färgbad med. Sen gjorde vi ett roligt experiment och strödde på bikarbonat och färgen blev plötsligt grön när den reagerade med bikarbonaten.

Det var så kul att öppna paketen nästa dag. Det hade blivit spännande, flammiga mönster. Blåbären och gurkmejan gav starka färger av lila och gult. Rödkål gav blå nyanser och rödbetor rödgula. Löven, lökskalen och blommorna kom nog lite i skymundan. Kolla på bilderna om ni kan hitta dem!

Det var jätteroligt att växtfärga och det blev verkligen häftigt resultat. På slutet testade vi att banka in färgen från blommor och blad direkt på tyget (vi hade bakplåtspapper över) med en hammare, sk hapa zome. Det funkade, men blev ett annat uttryck. Till sist värmefixerade vi tygerna. Det är nog bäst att använda strykjärn, men det går att göra i ugnen på 125°. Passa noga bara så att det inte blir bränt! Några minuter räcker.
Visst blir man sugen på att fortsätta experimentera? Det här kommer vi nog att göra igen på Designlabbet 🙂 /Sanna, Julia, Elin och Linda

Växtbatik
Märkt på:            

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *