Sy en ansiktsmask

Går det att sy en ansiktsmask för hand?
Ja det är klart!

Det här använde jag:
Två olika bomullstyger, tvättbart filtermaterial, synål och tråd, sax, resår av en remsa t-shirt-tyg och en ståltråd. Det är bra att ha framme ett strykjärn också.


Så här kan ni göra:
Rita av mönstret på ett rutat papper, eller kopiera en mask som ni har hemma. Klipp ut mönsterdelen och lägg ut på tyget och nåla fast. Klipp med en centimeter sömsmån utanför. Vänd mönstret så ni får en höger och en vänstersida och klipp ut på samma sätt. Bomullstyg är bra och helst ska det gå att tvätta i 60°. Masken ska ha minst två lager tyg, så klipp ut ett par bitar till på samma sätt. Mitt mittenlager är av mask-vlieseline från stoffochstil men det går bra att sy bara med tyg. Bra tillfälle att återbruka gamla trasiga tyger!

Titta gärna på filmen också så får ni lite mer tips, även om jag använde symaskin där och sydde en mask med filterficka.

Sy nu ihop varje lager för sig längs den böjda mittlinjen. Märk ut sömmen med en penna en centimeter från kanten. Gör en knut på tråden och fäst genom att sy några stygn på nästan samma ställe. Sy gärna sömmen med efterstygn. Då börjar stygnet med ett stygn ner på baksidan som är dubbelt så långt som ni vill ha stygnen (ca 5 millimeter) och sen syr ni tillbaka på halva det stygnet (ca 2,5 mm) och ett lite längre stygn på baksidan igen. Sen går ni tillbaka och syr ner där det förra stygnet slutade. Är det förvirrande? Titta noga på bilden så ser ni hur jag gjorde.

När alla mittsömmarna är klara är det bra att pressa isär sömsmånerna – gärna med hjälp av ett strykjärn. Då blir sömmen slätare.

Nu kan du prova om masken passar ditt ansikte. Klipp av lite i över- eller underkant om det behövs, men tänk på att behålla en centimeters sömsmån och att fästa om sömmen så den inte går upp. Sy lite till på sista biten av sömmen. Lägg ihop alla lager. Det innersta och yttersta ska ligga räta mot räta mot varandra. Se till att mittsömmen ligger lika på alla och nåla. Sy längs över- och underkanten en centimeter från kanten. Använd samma slags söm som innan med täta efterstygn och glöm inte att fästa tråden i början och slutet. När ni är klara kan ni pressa isär sömsmånerna igen, så de ligger ner mot tyget. Vänd nu hela masken ut och in genom ena sidan och släta ut masken. Använd gärna ett strykjärn för att få tyget att ligga slätt.

Om ni vill att masken ska sitta extra bra över näsan kan ni sy in en ståltråd i överkanten. Det går till exempel att använda en piprensare eller ett gem. Jag använde tunn ståltråd och klippte av en bit som var lite kortare än maskens överkant. Eftersom ändarna var rätt vassa vek jag in dem till öglor och snurrade fast några varv. Stick in ståltråden genom sidan på masken, mellan fodret och sömsmånen. Sy fast den med små stygn, ungefär som vi sydde innan. Försök att stygnen inte sticker igenom så mycket på framsidan. Det viktigaste är att ståltråden inte åker runt.

Nu är det dags att prova masken igen. Vik in sidorna så att masken passar, ungefär två centimeter. Vik även in en sömsmån och sy fast med små kaststygn över kanten mot fodret på masken. Sy genom både fodret och invikningen, men inget behöver synas på utsidan. Det är faktiskt en fördel med att sy för hand. Resåren som ska sitta runt öronen kan ni göra genom att klippa två remsor ur en gammal t-shirt, ungefär två centimeter breda och tjugofem centimeter långa. Resårband går ju också bra, men det här blir mjukare. Trä in remsorna, antingen innan ni syr in kanterna eller efteråt, till exempel med hjälp av en säkerhetsnål. Prova hur långa ni vill ha dem runt öronen och knyt en knut. Knuten kan sen gömmas inne i vikningen. Nu är masken klar! Om ni inte hade något roligt tyg vill ni kanske dekorera den med broderi eller tygfärg så den blir helt er egen stil?

Jag höll på att glömma mönstret. Om ni har rutat papper kan ni rita av formen så här. Eller pröva att göra ett eget mönster efter era mått eller rita av en mask ni har hemma? Om ni söker på nätet finns det många olika mönster att skriva ut om ni har en skrivare. Lycka till! /Sanna

Sy en ansiktsmask
Märkt på:                

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *